GENERAL SCIENCE MCQ FOR SSC AND UPSC

GENERAL SCIENCE MCQ FOR SSC AND UPSC

Candidates preparing for GENERAL SCIENCE MCQ FOR SSC AND UPSC ,SSC Graduate Level, CPO SI, Uttarakhand SI, Railway, UPSC, PCS exams and other state level competitive exams must go through the important General Science questions already asked in the exams as there is a huge probability of repetition of such questions again and again in the upcoming competitive exams. So it’s always advisable to keep brushing your GK besides gaining the new found one!

For your convenience we have come up with the series of collection of important General Science GK questions which can be asked in the upcoming Staff selection Commission SSC exams and other competitive exams. Just go through these questions and remain tension free…

GENERAL SCIENCE MCQ FOR SSC AND UPSC

Q1 -The excess discharge of fertilizers into water bodies results in:

  1. Silt
  2. Death of Hydrophytes
  3. Eutrophication
  4. Growth of fish

Answer:-3

Q2 -Chemical which causes bone cancer and degeneration of tissue is :

  1. I-131
  2. Ca-40
  3. I-127
  4. Str-90

Answer:-4

Q3-Silk is produced by:

  1. Egg of silkworm
  2. Pupa of silkworm
  3. Larva of silkworm
  4. None of these

Answer:-3

Q4 -Small rain-drops are spherical in shape because of:

  1. surface-tension
  2. gravity
  3. atmospheric pressure
  4. evaporation

Answer:-1

Q5 -Centre for DNA Finger printing of India is located at:

  1. Pune
  2. Hyderabad
  3. Mumbai
  4. Udaipur

Answer:-2

Q6 – The nephron is:

  1. The site of urine storage.
  2. The functional unit of the kidney.
  3. The site where ADH is produced.
  4. Also called the Bowman’s capsule.

Answer:-2

Q7-The gas usually responsible for the explosions in coal mines is:

  1. Hydrogen
  2. Carbon monoxide
  3. Air
  4. Methane

Answer:-4

Q8-Liquefied Petroleum Gas contains:

  1. Butane and propane
  2. Ethane and nitrogen
  3. Ethane and hexane
  4. None of these

Answer:-1

Q9 -The cause of Tuberculosis is:

  1. Virus
  2. Bacteria
  3. Fungi
  4. Protozoan

Answer:-2

Q10 -Which of the following has the least penetrating power?

  1.  alpha particles
  2. beta particles
  3. gama particles
  4. None of these

Answer:-1

Q11 -Bamboo is classified as:

  1. Bush
  2. Weed
  3. Grass
  4. Tree

Answer:-3

Q10-Which waves are used in Sonography?

  1. Microwaves
  2. Sound waves
  3. Infrared waves
  4. Ultrasonic waves

Answer:-4

Q11 -A solar cell is a device that converts:

  1. Light energy into heat energy
  2. Heat energy into electrical energy
  3. Electrical energy into light energy
  4. Light energy into electrical energy

Answer:-4

Q12 -Which variety of coal contains the highest percentage of carbon?

  1. 1Lignite
  2. 2Bituminous
  3. Anthracite
  4. Peat

Answer:-3

Q13 -Which of the following radioactive elements is found in large amounts in India?

  1. Radium
  2. Thorium
  3. Plutonium
  4. Uranium

Answer:-2

Q14 -The bond which is present between water molecules is:

  1. Electrovalent bond
  2. Covalent bond
  3. Hydrogen bond
  4. Vander Waals bond

Answer:-2

Q15 -What is laughing gas?

  1. Carbon monoxide
  2. Nitrogen Monoxide
  3. Nitrogen Dioxide
  4. Nitrous Oxide

Answer:-4

Q16-Chemically the term Dry Ice is:

  1. Solid Water
  2. Solid Nitrogen
  3. Solid Carbon dioxide
  4. Solid Sodium

Answer:-3

Q17-Who invented typewriter?

  1. Marconi
  2. Pascal
  3. Sholes
  4. Waterman

Answer:-3

Q18-Alexander Fleming discovered:

  1. X-Ray
  2. Telegraph
  3. Penicillin
  4. Microscope

Answer:-3

Q19-When the light is passed through a prism, the colour which deviates least is

  1. Red
  2. Green
  3. Violet
  4. Blue

Answer:-1

Q20-The number of Chromosomes pairs in Human body are:

  1. 23
  2. 42
  3. 46
  4. None of above

Answer:-1

Q21-The science of getting exact copies of desired living organisms, organs, genes or molecules is known as

  1. Copying
  2. Reproduction
  3. Cloning
  4. Biocopying

Answer:-3

Q22-Our galaxy shape is of what type

  1. Spherical
  2. Elliptical
  3. Spiral
  4. Irregular

Answer:-3

Q23 -One Fathom is equal to :

  1. 6 feet
  2. 6 meter
  3. 6 centimeter
  4. 6 yards

Answer:-1

Q24-Which of the following is a water soluble vitamin?

  1. Vitamin A
  2. Vitamin B
  3. Vitamin C
  4. Vitamin D

Answer:-3

Q25 – Scientific study of birds is called

  1. Ornithology
  2. Avian biology
  3. Poultry science
  4. Zoology

Answer:-1

For more updates Like www.allexamtips,com page in Facebook!!!

Neeraj Negi About Neeraj Negi
Founder AllExamTips

More than 8 years of successful and failure experience in competition exams (see my profile to know more).

Secret of success:
Preparation + Strategy = Success

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *