Tag Archives: general science for ssc cgl

GENERAL SCIENCE FOR SSC AND UPSC

GENERAL SCIENCE FOR SSC AND UPSC

Candidates preparing for GENERAL SCIENCE FOR SSC AND UPSC ,SSC Graduate Level, CPO SI, Uttarakhand SI, Railway, UPSC, PCS exams and other state level competitive exams must go through the important General Science questions already asked in the exams as there is a huge probability of repetition of such questions again and again in the upcoming competitive exams. So it’s always advisable to keep brushing your GK besides gaining the new found one!

For your convenience we have come up with the series of collection of important General Science GK questions which can be asked in the upcoming Staff selection Commission SSC exams and other competitive exams. Just go through these questions and remain tension free…

GENERAL SCIENCE FOR SSC AND UPSC

Q 1- Permanent hardness of water may be removed by the addition of:

  1. Alum
  2. Sodium Carbonate
  3. Lime
  4. Potassium Permanganate

Answer:-2

Q2 -The ratio of pure gold in 18 carat gold is:

  1. 60%
  2. 75%
  3. 80%
  4. 85%

Answer:-2

Q3 -Television was invented by:

  1. Faraday
  2. L. Baird
  3. Edison
  4. Marconi

Answer:-2

Q4 – The electric filament of the bulbs is made up of:

  1. Copper
  2. Iron
  3. Aluminium
  4. Tungsten

Answer:-4

Q5- The most commonly used bleaching agent is:

  1. Alcohol
  2. Calcium Chloride
  3. Chlorine
  4. Sodium chloride

Answer:-3

Q6 -Newton is the unit of:

  1. Work
  2. Energy
  3. Force
  4. Acceleration

Answer:-3

Q7 -The ‘solder’ used in connecting electronic circuits consists of;

  1. Lead and tin
  2. Tin and iron
  3. Copper and lead
  4. Lead and aluminium

Answer:-1

Q8 -The mammal capable of flying is:

  1. Jaguar
  2. Ostrich
  3. Pelican
  4. Bat

Answer:-4

Q9 -When milk is churned, the cream separates from it due to the:

  1. cohesive force
  2. frictional force
  3. centrifugal force
  4. gravitational force

Answer:-3

Q10 -A body in circular motion requires:

  1. centrifugal force
  2. centripetal force
  3. inertial force
  4. gravitational force

Answer:-2

Q11 -The rising of ink to the point of nib in a fountain pen is due to:

  1. surface tension
  2. capillary action
  3. gravitational attraction
  4. None of the above

Answer:-2

Q12 -As one goes up the mountain one suffers from nose bleeding sometimes. The reason is that

  1. blood pressure decreases at high altitudes
  2. blood pressure increases at high altitudes
  3. as one starts going up, the pressure of the blood capillaries becomes higher than the outside pressure
  4. None of the above

Answer:-3

Q13 -The inner lining of stomach is protected by one of the following from the harmful effect of hydrochloric acid. This is:

  1. pepsin
  2. mucus
  3. saliva
  4. bile

Answer:-2

Q14-In coming years skin related disorders will become more common due to :

  1. Excessive use of detergents
  2. Water pollution
  3. Air pollution
  4. Depletion of ozone layer

Answer:-4

Q15 -The study of Earthquakes is known as:

  1. Ecology
  2. Titanology
  3. Seismology
  4. None of these

Answer:-3

Q16 -What is the S.I. unit of temperature?

  1. Joule
  2. Celsius
  3. Kelvin
  4. Flux

Answer:-3

Q17 -Density of milk is measured by:

  1. Lactometer
  2. Hydrometer
  3. Barometer
  4. Hygrometer

Answer:-1

Q18 -Nuclear fusion is caused by the impact of:

  1. Proton
  2. Electron
  3. Neutron
  4. Both a and b

Answer:-3

Q19 -Which acid is produced when milk gets sour?

  1. Tartaric Acid
  2. Butyric Acid
  3. Lactic Acid
  4. Acetic Acid

Answer:-3

Q20 -Most Hazardous metal pollution of automobile exhaust is :

  1. Cd
  2. Hg
  3. Copper
  4. Lead

Answer:-4

Q21 – Decibel is the unit of

  1. Density
  2. Light
  3. Sound
  4. Elasticity

Answer:-3

Q22 -Fathometer is used to measure:

  1. Earthquakes
  2. Rainfall
  3. Ocean Depth
  4. Sound Intensity

Answer:-3

Q23 -The apparatus used in submarines to give a clear view of the object, on the surface of the ocean                    or ground is known as:

  1. Periscope
  2. Sextant
  3. Stereoscope
  4. Telescope

Answer:-1

Q24 -The best conductor of elasticity is:

  1. Iron
  2. Aluminium
  3. Copper
  4. Silver

Answer:-4

Q25 -Iron is heavier than water; still the ship floats on the sea because

  1. weight of the ship is less than the weight of water in the sea
  2. weight of the ship is more than sea water
  3. weight of the ship is less than the weight of water that the ship displaces
  4. weight of ship is equal to the weight of water that ship displaces

Answer:-3

For Latest updates Like www.allexamtips.com page in Facebook!!!

GENERAL SCIENCE MCQ FOR SSC AND UPSC

GENERAL SCIENCE MCQ FOR SSC AND UPSC

Candidates preparing for GENERAL SCIENCE MCQ FOR SSC AND UPSC ,SSC Graduate Level, CPO SI, Uttarakhand SI, Railway, UPSC, PCS exams and other state level competitive exams must go through the important General Science questions already asked in the exams as there is a huge probability of repetition of such questions again and again in the upcoming competitive exams. So it’s always advisable to keep brushing your GK besides gaining the new found one!

For your convenience we have come up with the series of collection of important General Science GK questions which can be asked in the upcoming Staff selection Commission SSC exams and other competitive exams. Just go through these questions and remain tension free…

GENERAL SCIENCE MCQ FOR SSC AND UPSC

Q1 -The excess discharge of fertilizers into water bodies results in:

  1. Silt
  2. Death of Hydrophytes
  3. Eutrophication
  4. Growth of fish

Answer:-3

Q2 -Chemical which causes bone cancer and degeneration of tissue is :

  1. I-131
  2. Ca-40
  3. I-127
  4. Str-90

Answer:-4

Q3-Silk is produced by:

  1. Egg of silkworm
  2. Pupa of silkworm
  3. Larva of silkworm
  4. None of these

Answer:-3

Q4 -Small rain-drops are spherical in shape because of:

  1. surface-tension
  2. gravity
  3. atmospheric pressure
  4. evaporation

Answer:-1

Q5 -Centre for DNA Finger printing of India is located at:

  1. Pune
  2. Hyderabad
  3. Mumbai
  4. Udaipur

Answer:-2

Q6 – The nephron is:

  1. The site of urine storage.
  2. The functional unit of the kidney.
  3. The site where ADH is produced.
  4. Also called the Bowman’s capsule.

Answer:-2

Q7-The gas usually responsible for the explosions in coal mines is:

  1. Hydrogen
  2. Carbon monoxide
  3. Air
  4. Methane

Answer:-4

Q8-Liquefied Petroleum Gas contains:

  1. Butane and propane
  2. Ethane and nitrogen
  3. Ethane and hexane
  4. None of these

Answer:-1

Q9 -The cause of Tuberculosis is:

  1. Virus
  2. Bacteria
  3. Fungi
  4. Protozoan

Answer:-2

Q10 -Which of the following has the least penetrating power?

  1.  alpha particles
  2. beta particles
  3. gama particles
  4. None of these

Answer:-1

Q11 -Bamboo is classified as:

  1. Bush
  2. Weed
  3. Grass
  4. Tree

Answer:-3

Q10-Which waves are used in Sonography?

  1. Microwaves
  2. Sound waves
  3. Infrared waves
  4. Ultrasonic waves

Answer:-4

Q11 -A solar cell is a device that converts:

  1. Light energy into heat energy
  2. Heat energy into electrical energy
  3. Electrical energy into light energy
  4. Light energy into electrical energy

Answer:-4

Q12 -Which variety of coal contains the highest percentage of carbon?

  1. 1Lignite
  2. 2Bituminous
  3. Anthracite
  4. Peat

Answer:-3

Q13 -Which of the following radioactive elements is found in large amounts in India?

  1. Radium
  2. Thorium
  3. Plutonium
  4. Uranium

Answer:-2

Q14 -The bond which is present between water molecules is:

  1. Electrovalent bond
  2. Covalent bond
  3. Hydrogen bond
  4. Vander Waals bond

Answer:-2

Q15 -What is laughing gas?

  1. Carbon monoxide
  2. Nitrogen Monoxide
  3. Nitrogen Dioxide
  4. Nitrous Oxide

Answer:-4

Q16-Chemically the term Dry Ice is:

  1. Solid Water
  2. Solid Nitrogen
  3. Solid Carbon dioxide
  4. Solid Sodium

Answer:-3

Q17-Who invented typewriter?

  1. Marconi
  2. Pascal
  3. Sholes
  4. Waterman

Answer:-3

Q18-Alexander Fleming discovered:

  1. X-Ray
  2. Telegraph
  3. Penicillin
  4. Microscope

Answer:-3

Q19-When the light is passed through a prism, the colour which deviates least is

  1. Red
  2. Green
  3. Violet
  4. Blue

Answer:-1

Q20-The number of Chromosomes pairs in Human body are:

  1. 23
  2. 42
  3. 46
  4. None of above

Answer:-1

Q21-The science of getting exact copies of desired living organisms, organs, genes or molecules is known as

  1. Copying
  2. Reproduction
  3. Cloning
  4. Biocopying

Answer:-3

Q22-Our galaxy shape is of what type

  1. Spherical
  2. Elliptical
  3. Spiral
  4. Irregular

Answer:-3

Q23 -One Fathom is equal to :

  1. 6 feet
  2. 6 meter
  3. 6 centimeter
  4. 6 yards

Answer:-1

Q24-Which of the following is a water soluble vitamin?

  1. Vitamin A
  2. Vitamin B
  3. Vitamin C
  4. Vitamin D

Answer:-3

Q25 – Scientific study of birds is called

  1. Ornithology
  2. Avian biology
  3. Poultry science
  4. Zoology

Answer:-1

For more updates Like www.allexamtips,com page in Facebook!!!